بيوگرافي علي دايي
چكيده اي از بيوگرافي علي دايي:
نام و نام خانوداگي: علي دايي
تاريخ تولد: ۱ فروردين ۱۳۴۸
محل تولد: اردبيل، ايران
قد: ۱۹۳ سانتيمتر
پست: مهاجم
سمت: سرمربي فوتبال
بيوگرافي علي دايي:
علي دايي (زادهٔ ۱۴ بهمن ۱۳۴۸، شناسنامه: ۱ فروردين ۱۳۴۸ در اردبيل) بازيكن سابق و مربي فوتبال، تجارتپيشه و كارآفرين ايراني است. او مٶسس و مديرعامل شركت پوشاك ورزشي دايي است.دايي بهترين گلزن تيم ملي و يكي از بهترين مهاجمان تاريخ جام ملتهاي آسيا بهشمار ميرود. كه در دوران حرفهاي فوتبال خود با زدن ۱۰۹ گل در ۱۴۹ بازي ملي، ركورد بيشترين گلِ زده در بازيهاي ملي فوتبال مردان جهان را بهدستآورد.
علي دايي در محله جيرال و خانواده اي پرجمعيت به دنيا آمد. علي دايي چهار برادر دارد.
پدرش راننده كاميون بود و مادرش خانه دار؛ متولد 14 بهمن 1348 است اما براي اينكه يك سال زودتر به مدرسه برود در شناسنامه 1 فروردين بعنوان تاريخ تولد درج شده است.
در كودكي او را شهريار صدا مي زنند، اين نام هم اكنون لقب وي است.
تحصيلات علي دايي
علي دايي در سال 1366 در رشته مهندسي عمران، دانشگاه شريف پذيرفته شد ولي به دليل بازي فوتبال در گزينش ورودي به دانشگاه ناكام ماند.
ولي در ادامه فارغ التحصيل ليسانس مهندسي متالوژي از دانشگاه صنعتي شريف و فوق ليسانس تربيت بدني از دانشگاه آزاد و دانشجوي دكتراي واحد علوم تحقيقات رشته جامعه شناسي ورزش شد.

علي دايي
ازدواج علي دايي
علي دايي بعد از فوت پدرش در سال 81 با دختري بنام مريم كه از آشنايان دورشان بود ازدواج كرد و صاحب دختري بنام دنيز شد اما اين وصلت سرانجام بعد از مدت كوتاهي به طلاق منجر شد. دنيز به همراه مادرش سالهاست در آمريكا زندگي مي كند.
علي دايي در اول بهمن ماه ۱۳۸۳ براي دومين بار ازدواج كرد و در سال ۱۳۸۴ در خصوص شيوه آشنايي با همسر علي دايي و خصوصيات شريك زندگيش گفت: همسرم از آشنايان دور خانوادگي ما مي باشد، مادرش اردبيلي و پدرش تبريزي است و بزرگ شده تهران مي باشد. مشخصات كامل يك دختر آذربايجاني را دارد و ليسانس صنايع غذايي مي باشد، او هشت سال از من كوچك تر است.
دومين فرزند علي دايي در سال ۱۳۸۸ به دنيا آمد. دختري با نام نورا كه علي دايي به وي بسيار علاقه دارد و مي گويد:دوست دارم نورا به همه چيز برسد.
علي دايي فوتبال حرفه اي خود را از تيم استقلال اردبيل شروع كرد و سپس به تيم بانك تجارت رفت و از آنجا به تيم ملي ايران دعوت شد و در نهايت به باشگاه تيم پرسپوليس تهران پيوست و فوتبال خود را در اين تيم ادامه داد. به خاطر عملكرد خوب علي دايي در تيم ملي و تيم پرسپوليس پيشنهادهاي زيادي از تيم هاي خارجي دريافت كرد.
وي بعد از بازي براي تيم هاي السد قطر و آرمنيابيله فلد آلمان، به عنوان اولين بازيكن ايراني در تيم بايرن مونيخ آلمان بازي كرد و همراه اين تيم موفق به قهرماني در بوندسليگا شد. سپس بعد از بازي در تيم هاي هرتابرلين و الشباب امارات دوباره به تيم سابق خود، پرسپوليس تهران برگشت و با اين تيم در سال ۱۳۸۲ عنوان آقاي گل ليگ برتر ايران را كسب نمود. علي دايي در ۱۴۹ بازي ملي كه داشت، بيش از از ۱۰۰ گل ملي به ثمر رساند و لقب بهترين گلزن جام ملت هاي آسيا در سال ۱۹۹۶ را دريافت كرد. وي همچنين به عنوان بهترين گلزن در بازي هاي آسيايي ۱۹۹۸ بانكوك و بازيكن سال آسيا در سال ۱۹۹۹ نيز شناخته شد.
افتخارات علي دايي
دو بار حضور در جام جهاني در سال هاي ۱۹۹۸ و ۲۰۰۶
سه بار حضور در جام ملت هاي آسيا و كسب يك عنوان سومي در سال ۱۹۹۶
قهرماني در بوندس ليگا ۹۹-۱۹۹۸
قهرماني در باشگاه هاي ايران پرسپوليس ۹۶-۱۹۹۵ سايپا ۰۷-۲۰۰۶
جام حذفي آلمان بايرن مونيخ ۹۹-۱۹۹۸
جام حذفي ايران صبا باتري ۰۵-۲۰۰۴
بهتريان بازيكن آسيا ۱۹۹۹
قهرماني با نفت تهران در جام حذفي ۹۵-۹۶
دوران مربيگري
علي دايي در تاريخ ۱۲ اسفند ۸۶ (۲ مارس) به عنوان سرمربي تيم ملي فوتبال ايران انتخاب شد و ۹ فروردين سال ۱۳۸۸ در پاسخ به درخواستهاي مردم و به دليل كوتاهي سرمربي تيم ملي فوتبال كشورمان در انجام وظايف و كسب نتايج ضعيف تيم ملي فوتبال در بازيهاي مقدماتي جام جهاني، علي دايي از سرمربيگري تيم ملي بركنار شد.
دايي ۷ دي سال ۱۳۸۸ به عنوان جانشين كرانچار سرمربي تيم پرسپوليس شد. ۲۸ آذر سال ۱۳۸۹ پس از ۵ باخت پياپي، وي از سمت خود كنارهگيري كرد اما مديرعامل باشگاه نپذيرفت و از تصميم خود منصرف شد.
او با اينكه در ۳۱ خرداد سال ۱۳۹۰ تيم پرسپوليس را در جام حذفي به قهرماني رساند از پرسپوليس رفت و جاي خود را به حميد استيلي داد و سپس همان سال با تيم راه آهن به توافق رسيد و قرارداد ۲ ساله امضا كرد.
دايي اواخر ارديبهشت سال ۱۳۹۲ مجددا با تيم پرسپوليس به توافق رسيد و سكان هدايت اين تيم را به دست گرفت. او در سال ۹۳ در ليگ برتر چهاردهم از سرمربيگري پرسپوليس بركنار شد و جايش را به حميد درخشان داد. علي دايي در تيرماه ۹۴ سرمربي صباي قم و در تير ماه ۹۵ سرمربي نفت تهران و سپس سايپا البرز شد.
اخراج جنجالي از سرمربيگري پرسپوليس
پس از كسب نتايج ضعيف تيم پرسپوليس در ليگ چهاردهم، علي دايي با راي هيئت مديره در 19 شهريور 1393 از سمت خود بركنار شد و حميد درخشان جانشين او شد.
جنجالها
علي دايي باوجود بازيهاي خوب در دوران جواني، در سالهاي پاياني (مخصوصا در بازيهاي جام جهاني فوتبال ۲۰۰۶) مورد انتقاد برخي كارشناسان فوتبال، طرفداران و مطبوعات قرار گرفت. پافشاري برانكو ايوانكوويچ در استفاده مداوم از وي در تيم ملي از محبوبيت وي كاست. اما پس از چندي، موفقيت وي در باشگاه سايپا و قهرماني او به عنوان بازيكن و سرمربي در ليگ برتر باعث شد تا دوباره توجه همگان را به خود جلب كند.
همچنين با آغاز سرمربيگري در تيم ملي، دايي بار ديگر آماج انتقادات قرار گرفت. او به دليل دوشغله بودن (سرمربي همزمان تيم ملي و تيم سايپا) بهشدت مورد انتقاد قرار گرفت. ارائه ليست تيم ملي يكي ديگر از دلايل انتقادات از دايي است. اين دسته از منتقدان وجود ۵ بازيكن از سايپا (كه در ردههاي مياني جدول قرار دارد)، عدم حضور بازيكني از تيمهاي خوزستاني (فولاد، استقلال اهواز، صنعت نفت) و عدم دعوت از برخي بازيكنان را از دلايل انتقادات خود برميشمارند.
شكايت از مايليكهن
دايي در اعتراض به سخنان محمد مايليكهن سرمربي سابق تيم ملي فوتبال ايران از وي شكايت كرد. دادگاه روز دوشنبه ۹ ارديبهشت سال ۱۳۸۷ خورشيدي با حضور وكيل دايي و مايليكهن برگزار شد. مايليكهن بر مواضع قبلي خود و انتقادات از دايي پافشاري كرد. دادگاه محمد مايلي كهن را بمدت يك سال از مصاحبه با رسانهها محروم اعلام كرد.
تصادف رانندگي
در يك حادثه رانندگي در شب آخرين شنبه سال ۹۰ در محور اصفهان - كاشان خودروي تويوتا پرادو محمد دايي (برادر علي دايي) از مسير جاده خارج و سپس واژگون شد و علي دايي كه در كنار برادرش در خودرو حضور داشت به شدت زخمي شد. اين حادثه تلفات جاني در بر نداشت او بعد از اين حادثه از شركت تويوتا به علت بازنشدن كيسههاي هوا شكايت كرد،كه نتيجهاي در بر نداشت .
محسن قهرماني
پس از بازي پرسپوليس و سپاهان در نيم فصل اول ۹۳-۹۲ كه به ميزباني سپاهان برگزار شد و در طي آن داور مسابقه يعني محسن قهرماني با اشتباهي فاحش در دقيقه دوم بازي سيد ميثم حسيني را كه توسط شجاع خليلزاده به زمين انداخته شده بود را اخراج كرد و يك پنالتي به نفع سپاهان اعلام نمود، علي دايي در كنفرانس خبري گفت داور به سمت حريف غش كرده بود و يك سري اتهام به قهرماني وارد كرد.در پي اين اتهام و با توجه به مستنداتي كه طرفين ارائه دادند پس از ۴ ماه حكم پرونده اعلام شد كه محسن قهرماني به مدت ۸ ماه از داوري محروم شد و علي دايي كتباً توبيخ گرديد.
برچسب: ،